PARTICULIEREN

Hier vind u alle rechtsvormen voor particulieren.

GEZAG

(Gezamenlijk) gezag

Indien beide ouders het gezag uitoefenen, nemen zij samen belangrijke beslissingen in het kader van de verzorging en opvoeding van het kind of de kinderen, over bijvoorbeeld de medische zorg en de schoolkeuze. Wanneer gezamenlijk gezag vaststellen? Indien U niet gehuwd bent, oefent alleen de moeder het gezag uit. Om ervoor zorg te dragen dat ook de vader het gezag uitoefent, kan op verzoek van één of van beide ouders het gezamenlijk gezag worden vastgesteld door de rechter. Ook na een echtscheiding geldt als uitgangspunt voortzetting van het gezamenlijk gezag, waarbij ouders voorafgaande aan de echtscheiding afspraken dienen te maken over de verzorging en opvoeding van de kinder(eren) na de echtscheiding.

Wijzigen van het gezamenlijk gezag? Indien de wederpartij bijvoorbeeld niet in staat is om de verzorging en de opvoeding van de kinderen op een behoorlijke wijze gestalte te geven, kan een wijziging van het gezag worden verzocht. Echter, een slechte communicatie tussen ouders wordt door de rechter in het algemeen niet aanvaard als grond voor het wijzigen van het gezag. Er moet dan in ieder geval sprake zijn van een situatie waarbij het kind of de kinderen klem komen te zitten tussen de ouders en het aldus niet langer in het belang is van het kind of de kinderen om het gezamenlijk gezag in stand te laten.

Meer informatie

Mocht U dit onderwerp vragen hebben, neem dan geheel vrijblijvend contact met ons op. Wij staan U immers graag te woord; ook wanneer U het gewoon even niet weet en vragen mocht hebben, kunt U met ons vrijblijvend contact opnemen. U dient daarbij wel het contactformulier op alle velden zoveel mogelijk in te vullen. Vervolgens zal met U spoedig contact worden opgenomen.

Spera & Partners gaat verder als LexQuire International Tax & Law

Met vestigingen in Nederland en Duitsland kan ons kantoor de grensoverschrijdende vraag naar juridische diensten op een professionele wijze invullen.

Valkenburgerweg 18 6411 BN HEERLEN (Nederland)
T. +31 (0)45 400 9591
F. +31 (0)45 400 9262

Amerikalaan 1 6199 AE MAASTRICHT (Nederland)
T. +31 (0)88 17 17 017

Neuer Zollhof 1 40221 DÜSSELDORF (Duitsland)
T. +49 (0)211 497 67 413
F. +49 (0)211 5403 9520